Donovalský Drapák

NA PRETEKOCH BOLI SME…

Žiaden pretek sa nedá nahradiť tréningom, stará dobrá pravda. Povzbudení výsledkom z pretekov v Stupave (7.miesto) sme sa rozhodli pre pretek v známom zimnom i letnom stredisku DONOVALY. Chýr ktorý sa o tejto destinácií šíri, nás ovplyvnil natoľko, že sme na pretek DONOVALSKÝ  DRAPÁK prihlásili člena nášho klubu . Nicolas FAJTÁK bol jediným zástupcom ŠK Topoľčianky, na pretekoch.

PIRHOVO VÍŤAZSTVO…

Sľubná pozícia,  piate miesto, hneď  po štarte a najmä jeho riskantný zjazd na trať, dávala Nicolasovi akú – takú šancu na prípadný úspech. V druhom kole sa dostal na priebežné tretie miesto. V treťom kole prišla fatálna chyba a úspešný deň bol pochovaný… PIRHOVO VÍŤAZTVO si pripísal  FEDOR Samuel, ktorý trať prešiel v čase 11.34,3. Čo na tom, že absolvoval o kolo menej?  V kategórií dievčat si PIRHOVO VÍŤAZSTVO pripísala Češka RADOVÁ Daniela, ktorá prekonala všetky rekordy, ktoré v tejto disciplíne existujú, na šesť a pol kilometrovej trati dosiahla neuveriteľný čas 10:50, čo na tom, že išla o jedno kolo menej?

ČO SA VLASTNE STALO?

Je to v podstate jednoduché. Víťaz a druhý pretekár nesplnili kontigent vypísaného preteku, ktorý bol vypísaný na 3 kolá, slovom tri kolá. O „vzrúšo“ sa postarali rodičia pretekárov, ktorí  priebeh preteku „zdramatizovali“, tým že posielali pretekárov do posledného kola. Všade na svete sa na takto organizovaných pretekoch zvoní, zvoní , zvoní do posledného kola. Priebeh v počte odjazdených kôl všade na svete visí na „Bráne borcov,“ kde sa eviduje prejazd cyklistov. Po skončení pretekov sa množili protesty na dosiahnuté výsledky.  Protesty  u hlavného rozhodcu neboli akceptované.  Podľa propozícií ním bol Zdeno ŠÚTORA. Nechcem „kydať“ všetku špinu práve na neho, ale má na tom leví podiel. Jednoducho túto časť preteku nezvládol.  Nevedel si rady? Stačilo zájsť za časomeračom a bolo by vymaľované. Namiesto toho, aby rázne (keď sa považoval za hlavného rozhodcu) zakročil a víťazov diskvalifikoval, rozhodol sa chyby kompenzovať… Tým si  vlastne priznal chybu… Chýb v tomto preteku bolo neúrekom, myslím tým pretek Juniorov, Prvá:  štartovalo sa pod „bránou borcov“ no prejazd do ďalšieho kola už nie. Druhá:  nikde nevisel počet kôl, ktorý majú pretekári absolvovať. Tretia: počet odjazdených kôl nikto nekontroloval a preto opraty do rúk vzali rodičia. Štvrtá: dievčina ktorá zvíťazila nevídaným časom mala byť v okamžiku diskvalifikovaná. Piata: To isté v kategórií chlapcov. Mohol sa rozhodnúť aj pre zrušenie výsledkov preteku, myslím si, že nato nemal odvahu.

MY,  ROBÍME PRETEKY PRE DETI

Boli slová, hlavného rozhodcu  Zdena ŠÚTORU, ktoré povedal, keď sa naňho valila kritika rodičov zo všetkých strán. My vieme, ale aby sme sa zúčastnili platíme štartovné. Kategóriu detí, majú títo pretekári dávno za sebou. Tí sa zúčastňujú pretekov, aby domov vozili trofeje. V podstate sú už závislé na úspechu, prehry ich ničia…

NAMIESTO POVZBUDENIA SLOVNÝ TEROR?

Pri prejazde do druhého kola sme namiesto povzbudenia zaznamenali aj takúto „radu“ synovi              „ Samo! Pred tebou je jedenásť ročné dievča, to čo má byť?“ Či padli tieto slová na úrodnú pôdu ťažko povedať, obaja  si skrátili pretek o jedno kolo…

Fanúšik dobrej cyklistiky

FAJTÁK Jozef

 

 Aj keď pretek nepotešil, foto s Vratislavom GREŠKOM poteší.

unnamed