Region Nitra Cyklomaratón Topoľčianky 2019

Grafiku vytvorila Tamara Števulová

Je tu štvrtý ročník závodu usporiadaný klubom ŠK Topoľčianky.

Maratónsky, horský, súťaž jednotlivcov, ale i dvojíc. Jazdci majú na výber z troch tratí, rôznych dĺžok a náročností, takže každý si príde na svoje.

A práve tím, ktorí chcú zažiť neopakovateľné zážitky a siahnuť si na dno svojich síl, sú určené tieto riadky.

O čom to vlastne celé je?

Členovia ŠK Topoľčianky posilnení úspešnou organizáciou troch ročníkov pretekov XCO Drozdovo, Cyklomaratónu Topoľčianky a Detskej Tour Petra Sagana pre Vás pripravili ďalšiu lahôdku horských pretekov – 4. ročník Cyklomaratónu Topoľčianky, ktorý sa koná 27. 7. 2019.

Situovaný je v prekrásnom prostredí Tribečského pohoria v okolí obce Topoľčianky. Táto obec je preslávená nielen vinárstvom, ale i chovom koní a s tým súvisiacimi závodmi. Každoročne sa tu konajú celosvetovo známe a uznávané podujatia v dostihoch, záprahoch, parkúre, drezúre koní a mnohých ďalších disciplínach.

Ako súvisia kone s bicyklami?

Cyklisti sú tiež jazdci, podobne ako tí na koňoch. No je tu ešte jedna spojitosť. Epicentrum nášho cyklomaratónu sa odohráva práve na dostihovej dráhe, ktorú počas viac ako 90 ročnej existencie preslávili kone s ich jazdcami.

Dostihový areál sa nachádza na okraji obce v blízkosti futbalového štadióna. Z jednej strany ho ohraničuje cesta a z druhej potok. Dráha je jeden veľký trávnatý ovál s mnohými prekážkami uprostred. V priestore štartu a cieľa je veľkokapacitná tribúna a riadiaca veža. V čase akcie nebudú chýbať bufety, priestory na výdaj stravy a umývanie bicyklov.

Pretek pozostáva z troch tratí – 25 km, 43 km a 75 km, ktoré sú vďaka pevnému podkladu zjazdné za každého počasia.

Krátka 25 km trať s prevýšením 450 m je určená pre rekreačných cyklistov a rodiny s deťmi. Na nej bude prebiehať i súťaž dvojíc. To znamená, že môžete so sebou vziať jedno dieťa do 15 rokov. Dôležité je, že na každé dieťa pripadá jeden dospelý, ktorí tak vytvárajú dvojicu. Počíta sa výsledný čas v cieli posledného z dvojice.

Stredná 43 km trať s prevýšením 1250 m je určená aktívnym cyklistom s dobrou kondíciou.  Trať obsahuje pár strmších výšľapov – stojok i zjazdov, ktoré preveria technickú vybavenosť  každého jazdca. Nie je núdza o osvieženie v podobe niekoľkých brodov. Na tejto trati prebieha aj súťaž elektrobicyklov.

Dlhá a rýchla 75 km trať s prevýšením 1850 m dáva jasne najavo pre koho je určená. Jej profil síce nevyzerá nijak hrozivo, ale na jej zvládnutie treba mať dostatočný tréning. Pomerne veľký rádius trate vedie prevažne hrebeňami Tribečského a následne Inoveckého pohoria s množstvom krátkych strmých výšľapov a zjazdov. Ponúka prekrásne výhľady, pričom z viacerých vrcholov je možné vidieť miesta, ktorými ste už prešli. Nachádzajú sa tu  skvelé single, technické zjazdy a brody cez potok.

Každoročne dvíhame latku našeho maratónu vyššie najme skvalitnením tratí a veríme, že to oceníte.

Prijmite naše srdečné pozvanie a prídite si vychutnať radosť z jazdy.

Tešíme sa na Vás!

ŠK Topoľčianky

link na: propozície

link na :prihlášku