NAČO SÚ NÁM DEJINY, KEĎ ICH PÍŠU VŽDY INÍ? (III.)

Bakalář 1

Tretie pokračovanie SPOMIENOK, som sa rozhodol priblížiť vám cyklistickú misiu, komentátora Róberta BAKALÁŘA. Ten ju začal plniť v roku 1965, rok po slávnom víťazstve Jana SMOLÍKA na Pretekoch mieru. Múzou herectva „šľahnutý“ a novinárčinou pobláznený si do kresla športového redaktora so zameraním na cyklistiku sadá Róbert BAKALÁŘ. Nič lepšie, nemohli „bratia česi“ vymyslieť. V cyklistike začalo zvoniť na lepšie časy, bolo sa načo tešiť. Boli to časy, keď sa na obrazovkách televízie pravidelne vysielali preteky v cyklistike, či už v dráhovej, cestnej, alebo v cyklokrose. Zaujímavým projektom bola sálová cyklistika, kde kraľovali bratia Jan a Jindřich Pospíšiloví, ktorí udivovali svet bicyklebalom (Horská cyklistika, Bickros, cyklotrial, adrenalínové zjazdy, to je moderný pohľad na bicyklovanie).

BAKY

Bolo familiárne oslovenie Róberta BAKALÁŘA. Ten od roku 1965 sedel v kresle športového komentátora v Českej televízií so zameraním sa na cyklistiku. Tú robil aktívne, ale v čase keď to s ním najviac „lomcovalo“ koketoval i s herectvom. Našťastie zvíťazila novinárčina. Keď začal v roku 1965, rok po legendárnom víťazstve Jana SMOLIKA na Pretekoch mieru 1964, komentovať cyklistiku, bolo to neuveriteľné víťazstvo… Nová kultúra v komentovaní, prehľad o všetkom čo zaváňalo bicyklom sa dostalo do uší tých, ktorí to chceli vedieť a počuť. K tomu príjemný hlas, ktorý sa stal sprievodným javom cyklistiky a bolo jedno, či to boli Preteky mieru, Tour de FRANCE, Okolo Poľska či Bohémia. Dobre sa počúval… bol vždy pripravený, tak ako On hovorieval, „skončila etapa, idem sa pripraviť na ďalšiu tú nasledujúcu“. „Googlit“ sa nedalo, zhŕňať informácie nebolo jednoduché, jeho doménou boli rešerže (výstrižky z novín), ktorými plnil svoj prípravný scenár komentovania. Ťažké roky nastali, pre BAKYHO, keď sa v roku 1989 v Česko – Slovensku menil režim. Bol to „hon na čarodejnice“ bolo mu vyčítané, že bol členom KSČ a spolupracovníkom ŠtB. Na členstvo v KSČ, reagoval svojsky „myslím si, že sa necítim byť napadnutý LEPROU.“ Spoluprácu s ŠtB poprel v plnej miere. Problém, ktorý riešili v českej televízii, nebol problém, ale „flek“ musel uvoľniť. V Čechách stále používané porekadlo platí v plnej miere a BAKY ho naplnil do bodky. „Když nekoho kopnou do prdele, letí vejš“, letel, priamo do EUROSPORTU, jeho českej verzie, kde odkomentoval pätnásť ročníkov známej TOUR de FRANCE.

KDE SA NAŇHO HRABÚ …

Komentoval vždy z nadhľadom a takmer bez emócií, ktoré vedel krotiť. Nerobil rozdiel medzi Slovenským a českým pretekárom. Nevykoľajili ho ani tri úspešné etapy v ktorých triumfoval Ján SVORADA. Vedel si to postrážiť a to nedokáže hoci kto. Kde sa naňho hrabú dnešní moderátori, ktorí ziapu ako KASTRÁTI, len čo sa pretekár zjaví štyristo metrov pred cieľom, ako by už bol za cieľovou páskou. Nie! BAKYMU sa je len veľmi ťažko vyrovnať. Bez skúseností z preteku to jednoducho nie je ono. V tejto súvislosti si dovolím poznamenať, že do cyklistiky vstúpil rok po legendárnom víťazstve SMOLÍKA na Pretekoch mieru (1964). Z legendárneho komentovania preteku Tour de FRANCE nedobrovoľne „odišiel“, keď tlačové agentúry priniesli „Jóbovu zvesť“ (3.8.2011) o smrti tohto legendárneho komentátora. Zomrel rok predtým, ako na Tour de FRANCE (2012) začal ZBÍJAŤ na „ZELENO“ zmýšľajúci, dnes úradujúci MAJSTER SVETA. Ten sa férovo zachoval, keď víťazstvo z etapy pretekov okolo Poľska, poslal symbolicky do cyklistického nebíčka práve BAKYMU. Roky rokúce, sledujem pred televíznou obrazovkou daný pretek. Ten bol pre mňa zdrojom všetkých informácií, ktoré sa dali použiť a všetko čo viem o Úradujúcom Majstrovi Sveta, viem z komentárov Róberta BAKALÁŘA, ktorý o nich zanietene informoval cyklistickú verejnosť. Nesmrteľné sú jeho bonmoty a brbty, ktoré zdá sa, že sú nesmrteľné… Tie zoširoka obídem, verím, že BAKY aj napriek tomu, že odišiel do cyklistického nebíčka, má o cyklistike prehľad, nám zanechal hlbokú brázdu vedomostí , ktorá sa bude, len veľmi ťažko prekonávať, hlas EUROSPORTU zmĺkol.

Fanúšik dobrej cyklistiky

FAJTÁK Jozef
Foto: Internet

Bakalář 2

Bakalář 3