olymvybor_O4-r532_res

NAČO SÚ NÁM DEJINY, KEĎ ICH PÍŠU VŽDY INÍ? (I.)

Spieva sa v jednej známej slovenskej odrhovačke. Bodkou za cyklistickou sezónou roku 2015 bolo v ŠK Topoľčianky VALNÉ ZHROMAŽDENIE. Neznamená to, že nemôžete navštíviť webovú stránku, ktorá bude aj počas „mŕtveho“ obdobia živá. Prinesieme vám v niekoľkých pokračovaniach, spomienky na cyklistickú elitu, ktorá brázdila cesty nielen v bývalom Česko – Slovensku. Nebude to ľahká téma, ale verím, že prinesie oživenie medzi našich návštevníkov a fanúšikov cyklistiky. Ruku na srdce, kto z Vás si spomenie na legendy cyklistiky akými boli hviezdy peletónu v cestnej i dráhovej cyklistiky … Zdenek HASMAN, Jiří DALER, Jiří HÁVA, Daniel GRÁČ, Jiří ZELENKA, Miloš HRAZDÍRA, Karel VÁVRA, Ján WENZEL, Rudolf LABUS, Vlastimil MORAVEC, Jiří ŠKODA, Michal KLASA, Ján SVORADA , Anton TKÁČ, Jozef REGEC, Miroslav LIPTÁK, Pavel PADRNOS… Čo meno to pojem, čo pojem to hlboká brázda v cyklistike. Prvým koho som si vybral do SPOMIENOK je bývalý neuveriteľne úspešný tréner Kamil HAŤAPKA.

 

Kamil HAŤAPKA (3.3.1932)

Slovné spojenie „Šlepý“ Spišiak vtipne vystihuje lokalitu i rodisko Kamila HAŤAPKU, ktorý svetlo sveta uzrel v Spišskej Novej Vsi. V pubertálnom veku holdoval hokeju, no keď ním mohutne zatriasla puberta presedlal na cyklistiku. Vtedy nemohol tušiť, ako dobre urobil pre Česko – Slovensko. Cyklistika mu učarila na celý život. Svoje pracovné uplatnenie našiel v bratislavskej MEOPTE a neskôr v Slovnafte Bratislava. V roku 1961 vstupuje na scénu cyklistický klub INTER SLOVNAFT BRATISLAVA a On stál na „pódiu“ ako jeden zo spoluzakladateľov. Bol prvý, kto sa postaral o zmenu šedej priemernosti cyklistických etáp na Pretekoch mieru. Zaumienil si, že zmena je život a On priviedol cyklistický peletón pod MAMUTÍ skokanský mostík v Harrachove,  kde končila jedna z etáp PBW. V roku 1970 na MS v Leicestri v časovke družstiev na 100 km viseli na hrudi cyklistom strieborné medaily. V roku 1972 má podiel „viny“ na víťazstve Vlastimila MORAVCA na pretekoch mieru. Strieborné medaily vešali na krk naším cyklistom aj  v roku 1985 v Glayera de Montello. Podiel úspechu mu pripisujú odborníci za zisk titulu Majstrov sveta  v stíhacích pretekoch družstiev na dráhe v Coloredo Springs v roku 1986. Jeho rukami pod trénerskou taktovkou prešlo neuveriteľné množstvo talentovaných i tých menej zdatných cyklistov. Je dobré si spomenúť kto bol medzi tými, ktorí upútali fanúšikov. Rudolf LABUS, Miloš HRAZDÍRA, Peter MATOUŠEK, Milan PUZRLA, Antonín BARTONÍČEK, Peter BUCHÁČEK, Ján SMOLÍK, Ján SVORADA, Michal KLASA, Jiří ŠKODA, Juraj MIKLUŠIC, Dušan ŠKVARENINA, Dušan ZEMAN, Pavol GÁLIK, Milan JURČO  veľmi veľa ďalších mien. Tvrdosť trénerského chlebíka skúsil v Maďarsku, „Jugoške“ a v Mexiku.

ZÁSLUHY

K jeho zásluhám patrí obnovenie cyklistických pretekov Okolo Slovenska, Bol dlhoročným predsedom Cyklistického zväzu, ale aj dlhoročným členom Slovenského olympijského výboru. V roku 1992 sa rozhodol vstúpiť do politiky. V roku 1995 bol členom Výboru NR SR pre vzdelanie, vedu, kultúru a šport, ktorému v danom roku predsedal. Bol prvým, kto sa snažil v parlamente presadiť zriadenie ministerstva športu so samostatnou rozpočtovou kapitolou. Po dvadsiatich rokoch sa bijú iní do pŕs, že schválili Zákon o Športe, ktorý vojde do platnosti od 1.1.2016.

METÁLE A VYZNAMENANIA

Pre „krátkosť“ času uvediem len športové vyznamenania, ktorých je neúrekom. Rok 1970 Vzorný tréner, rok 1972 Zaslúžilý tréner, rok 2001 čestný člen SOV. Je PRVÝM nositeľom ocenenia LEGENDA SLOVENSKEJ CYKLISTIKY za celoživotný prínos pre cyklistiku. Od roku 2002 Je nositeľom STRIEBORNÝCH kruhov Slovenského olympijského výboru za výrazný prínos k rozvoju olympijského hnutia. Je držiteľom CERTIFIKÁTU prezidenta olympijského výboru za rozvoj olympionizmu na Slovensku.

Spomienky zostávajú, o tom sú tieto riadky, ktoré by vás mali presvedčiť,  že sa oplatí venovať aj minulosti. S Kamilom HAŤAPKOM som sa stretol po pretekoch o Pohár Hlasu Ľudu, v Zlatých Moravciach, kde bol záver jednej z etáp, zvíťazil Milan Doudera. SPOMIENKY TU NÁJDETE AJ O PÁR DNÍ, NEZABUDNITE! 

Fanúšik dobrej cyklistiky

Autor: Fajták Jozef

Foto: zdroj internet