SMRŤ PRIŠLA PRÍLIŠ SKORO…

Radomir-Simunek_193845x

Do kroniky Česko-Slovenského cyklokrosu sa zapísal zlatým písmom… Mladého ŠIMÚNEKA zaujal šport, ktorému sa venoval jeho strýc Miloš FIŠERA. Výsledky tvrdej práce boli zhodnotené ziskom titulu Majstra sveta v roku 1980 v kategórii – juniorov.   Týmto titulom začal dopĺňať rodinnú šperkovnicu titulmi aj Radomír. Rodinná šperkovnica zisku titulov a medailí sa slušne rozrastala, tá mala za následok aj časté oslavy. Tie zapríčinili, že Radomír „privoňal“ k alkoholu, ktorý mal pre rodinu a samotného Radomíra neuveriteľné následky…

Radomír ŠIMÚNEK (*1962-2010)

Agentúry neustále prinášali správy o úspechoch, mladého ŠIMUNEKA. Jednou z takých správ bol zisk striebornej medaily na Majstrovstvách sveta v cyklokrose. To sa písal rok 1982 a ako on hovoril, to som sa len obzeral medzi dospelými. V roku 1983 a 1984  agentúry už informovali o zisku Titulu Majstra sveta medzi amatérmi. To sa už dávno vedelo, že ŠIMUNEK ani zďaleka nie je amatér, vyžadovala si to doba v ktorej sme žili. Živiť sa športom bol „hrdelný“ zločin a hriech. Zisk dvoch titulov v rade by zamávalo s kde kým. Samozrejme zamávalo to aj cyklokrosovým fenoménom. Po úspešných rokoch prišiel útlm. V roku 1989 sa však dokázal „zmátožiť“ a skončiť na MS na druhom stupni pre víťazov v amatérskej elite. V roku 1990 sa dostal, lepšie povedané prestúpil k profesionálom. Na Majstrovstvách sveta v Gietene, potvrdil svoju genialitu ziskom titulu Majstra Sveta v kategórii muži elit. V konečnom účtovaní môžeme skonštatovať, že Radomír ŠIMÚNEK získal štyri tituly Majstra sveta v cyklokrose 1 krát v kategórii JUNIOR, 2 krát v kategórií AMATÉR a 1 krát v kategórii PROFESIONÁL (Muži elit). Na republikovej úrovni sa stal majstrom 6 krát 1984, 1991,1992, 1994,1995 a 1997. Trvalo by nám veľmi dlho, aby sme zrátali všetky úspechy najväčšieho cyklokrosového talentu, aký kedy na území Česko – Slovenska žil.

DOPRAVNÁ NEHODA, TRAJA MŔTVI…

V ten deň keď sa to stalo, zamrzol úsmev na tvári nie jednému fanúšikovi cyklistiky a zvlášť cyklokrosu.  Radomír ŠIMÚNEK 19.novembra 1992 mal pri obci Cerhovice „hrôzostrašnú“ dopravnú nehodu, pri ktorej zahynuli tri osoby. Fenomenálny cyklistický virtuóz si odsedel „natvrdo“ 4 mesiace. Domov k rodine ho dostal prezident republiky Václav HAVEL, ktorý mu udelil milosť. Aj napriek tomu sa nedokázal s osudom vyrovnať… Radomírova smrť priniesla úľavu, najmä Tomášovi Mullerovi, ktorý jediný prežil a išiel ŠIMUNKOVI po krku. „Božie mlyny domleli a tým to pre mňa skončilo. Teraz som za všetkým urobil hrubú čiaru. Teraz už verím, že budem v pohode“.

JÓBOVA ZVESŤ

Radomír vedel, že jeho čas v cyklokrose sa blíži k záverečnému preteku. Bolo potrebné sa s tým zmieriť a zavesiť cyklokros na  hák. Radomír ŠIMÚNEK to nedokázal a bez cyklokrosu sa nevedel pohybovať. Na scénu prišiel alkohol. Aj keď sa rád „vystatoval“ že robí synovi trénera, mechanika, šoféra i maséra nevedel svoju novú rolu preglgnúť. Trápil sa a popíjal… diagnóza, cirhóza pečene, ktorá bola takmer na cieľovej páske… Na margo otcovej smrti jeho syn Radomír povedal „otec sa nikdy nezmieril so skončením cyklistickej kariéry.“  10.augusta 2010 vyťukali agentúry Jóbovu zvesť. Radomír ŠIMUNEK štvornásobný Majster Sveta v rôznych cyklokrosových kategóriách, zomrel.   

Fanúšik dobrej cyklistiky

Autor: FAJTÁK Jozef

foto: internet