VRÁTI SA CYKLOKROS NA STRATENÉ POZÍCIE?

petr-a-fisera (1)

Vážení športoví priatelia, priatelia cyklistiky a cyklokrosu.  Športový klub Topoľčianky sa venuje cyklistike a v „náplni práce“ má aj cyklokros… Človek by neveril, koľko športovcov holduje tomuto druhu športu. Práve preto som sa rozhodol, že na našich stránkach Vám priblížim v troch sekvenciách mená tých, ktorí prekonávali prekážky, cestou na Olymp. Je to už strašne dávno, keď sme mohli sledovať cyklokros na obrazovkách televízorov, verím, že sa na ne vráti! V tomto smere som optimista. Sú to nezabudnuteľní Česko-Slovenskí misionári v tomto druhu športu.  Miloš FIŠERA, Radomír ŠIMÚNEK a Ondrej GLAJZA.

SPOMIENKY ZOSTÁVAJÚ…

Veru tak, spomienky zostávajú… Poďme si trochu zaspomínať na minulosť cyklokrosu. Keďže sme donedávna tvorili spoločný štát s Českom, budú to spomienky na Česko-slovenský cyklokros. Jeseň a zima je atraktívna, svojim nevľúdnym počasím. Vietor, dážď, sneh, blato a sychravé počasie sú hlavným atribútom, milovníkov cyklokrosu,  ktorý vypĺňa víkendy, keď sa tieto preteky jazdia. Cyklokros je doplnkovým športom pre cestárov, ale aj pre milovníkov horskej cyklistiky. Priekopníkom tohto športu v bývalom Česko – Slovensku, ktorého som našiel na svojom hard disku je cyklokrosu oddaný:

FIŠERA Miloš (nar. 17.02.1950)

Pripomeňme si tohto priekopníka cyklokrosu, ktorý sa k tomuto odvetviu športu dostal len preto, že sa nenašlo miesto v Rudé Hviezde Plzeň pre cestnú cyklistiku. Vyhodený,  urazený a k tomu aj  „tvrdohlavý“ Miloš,  si zaumienil, že to trénerovi Janovi KUBROVI (1934) vráti – výsledkami. Nemýlil sa. FIŠERA – elév cyklokrosu otvoril oči všetkým „odborníkom“, ktorí sa okolo cyklokrosu motali, že je tu nové odvetvie cyklistického športu a dokázal to tým, že v roku 1972 na Majstrovstvách sveta v Prahe, získal medailu so strieborným leskom. Po tomto nevídanom úspechu prišli neúspešné roky. Lenže, nebol by FIŠERA, FIŠEROM, keby nedal o sebe vedieť. Po dlhých ôsmich rokoch získal titul majstra republiky, ktoré sa konali v Plzni, odkiaľ ho kedysi „vyšmarili“.

To nebolo všetko v tom roku.  Zo španielskeho TOLUSE prichádza neuveriteľná správa… Miloš FIŠERA sa stal amatérskym Majstrom sveta (1981)  v cyklokrose.  Rok nato (1982),  zisk titulu obhájil vo francúzskom LANARVILE. Obidva tituly MAJSTRA SVETA získal v kategórii amatérov. Svetové média o preteku v Lanarvile písali v superlatívoch. Bodaj by nie, veď súboj o titul majstra sveta, zvádzal so svojím synovcom Radkom ŠIMÚNKOM. Na časy dávno minulé, spomína dvojnásobný amatérsky majster sveta takto. „V dobe keď som pretekal, vyčítam to, že som nemohol prejsť skôr k profesionálom. Keď som povolenie dostal, bol zenit mojej výkonnosti niekde inde.“ 

V jeho šľapajach, ktoré zanechali v cyklokrose hlbokú brázdu  sa vydal aj jeho synovec Radek ŠIMÚNEK, ktorý dopĺňal zbierku medailí cyklistického klanu. Aktívnej činnosti sa vzdal až keď dovŕšil 40 rok života. Dlhoročné skúsenosti ho predurčovali k tomu, aby zabojoval,  o post trénera reprezentácie. Stalo sa, trénerom reprezentácie bol Miloš FIŠERA v rokoch 1991-1993. Pod jeho taktovkou  získal titul profesionálneho majstra sveta Radek ŠIMÚNEK, majstrom sveta v kategórii juniorov sa stal Ondřej LUKEŠ a striebro získal Jiří POSPÍŠIL.  Priekopník v cyklokrose zostal tomuto odvetviu cyklistiky verný aj keď by si mohol užívať penziu. Dováža bicykle a náhradné diely pre špičku jazdiacu cyklokros…

Fanúšik dobrej cyklistiky

Autor: FAJTÁK Jozef

Foto: Mladá Boleslav

Fišera na fotografii vpravo.