Udiča Prosné – finále MTB XCO 2015

DSC_0059

POSLEDNÝ PRETEK SEZÓNY A BASTA

Poznáte to, umyjete si auto a začne pršať! To sú Murphyho zákony, ktoré neovplyvníte. To platí aj o finále cyklistického preteku MTB XCO 2015, ktorý sa konal v sobotu v známom prostredí UDIČA PROSNÉ. Kvalitne pripravené trate, na ktorých si dali záležať autori Mišo, Dano a Jaro, boli pripravené na meranie síl, všetkých vekových kategórii. Boli!  Vytrvalý dážď ich zmenil na nepoznanie, skôr by sme ich mohli zaradiť do kategórie motocyklových ENDURO. O posledný pretek sezóny bol obrovský záujem a to vo všetkých vekových kategóriách. To naozaj niečo naznačuje. My tomu fandíme. Finále pretekov MTB XCO 2015 bolo skutočnou čerešničkou na torte. Slovenský cyklistický zväz si nechal „adut“ (tromf) v rukáve a usporiadal  „TO NAJLEPŠIE NA ZÁVER“. Nedá sa inak, len tomu zatlieskať.

PREHRAL SÚBOJ S BÝVALÝM MAJSTROM SVETA.

O tom, že po slovenských svahoch sa preháňa legenda Slovenského cyklokrosu Ondrej GLAJZA, ktorý je právom považovaný za priekopníka tohto „druhu“ športu. Bol prvým cyklistickým pretekárom, ktorý priniesol do cyklokrosu progres. Jeho skákanie cyklokrosových prekážok boli hitom všetkých pretekov. Dnes je hitom skákanie schodov v smere jazdy pretekára, ktoré mu tvoria prekážku. Na posledných pretekoch sezóny,  dvíhal divákov zo sedadiel najmä súboj Martina LAKTIŠA a už spomenutého Ondreja GLAJZU. Dlhé dve kolá bol na tom lepšie Martin LAKTIŠ v bielo-červenom drese ŠK Topoľčianky, ktorý skončil na bedni a jej treťom stupienku. Po prechode cieľovou páskou, prijímal od svojich kolegov gratulácie a nechápavo krútil hlavou „dve kolá som bol na druhom mieste,  dve kolá, v tom treťom to už nebolo ono“.  O tom, že to bol heroický výkon „šéfa“ cyklistiky v Topoľčiankach, nebudem nikoho presviedčať, tá trať „vyškolila“ všetkých.

… aj keď si myslíte, že píšem v trochu tendenčne v prospech klubu, presvedčím vás, že tomu tak nie je. Chcete príklad? Máte ho mať. Na trati sa vo dvoch rôznych kategóriách stretli „borci“ z jedného klubu. Martin LAKTIŠ a Jozef MONDOČKO – ŠK Topoľčianky, Tí predviedli nevídaný boj o metre na trati. Súboj  dvoch rytierov cyklistického terénu,  „dvíhal“ fanúšikov zo sedadiel. Súboj na ostrie noža v ktorom si nedarovali ani centimeter trate. Možno „tam“ treba hľadať príčinu, prečo to už v treťom kole nebolo ono…  

MOLITANOVÉ STROMY

… „tam nechoď, je tam nebezpečný úsek“,  upozornenie, ktoré  adresoval Miško MINÁR Nikolasovi FAJTÁKOVI, malo zmysel.  Skutočne?  Keď je tak, poďme sa nato pozrieť. Nič nebezpečné z pohľadu dospelého človeka. Z pohľadu desať ročného „človiečika“ určite áno.  Pre vekovú kategóriu MINI celkom určite, a dovolím si tvrdiť, že niektorí sa stretli s takýmto niečím po prvý krát. Najmä „baby“ tam ronili slzy až sa „zdvihla“  hladina potôčika a bolo ich neúrekom. Prešiel som si trať, ktorá za predpokladu ďalšieho dažďa, by bola oveľa náročnejšia, našťastie, nebesá boli na jednej vlnovej dĺžke spolu s organizátorom podujatia.  Trať bola pre všetkých rovnako ťažká, a veľmi dobre zabezpečená. V nebezpečných zjazdoch boli stromy obkrútené molitanom, ktorý splnil svoje „poslanie“. Nakoniec aj lavičky,  ktoré boli prechodom cez „potôčik“ boli pokryté kobercami, na týchto úsekoch nikto neutrpel, žiaden úraz.

BOLENIE BRUCHA, ROZTRHNUTÁ REŤAZ

Miško a Nikolas sú spolujazdci v jednej vekovej kategórie, nie je div, že spolu absolvovali,  a to dokonca dva krát „zahrievací“ okruh, ktorý na nich čakal v kategórii MINI. Na Nikolasovi bolo badať určitú nervozitu. Bolo to vinou toho, že v zahrievacom kole dva krát spadol. Pády boli v nebezpečných zónach, ktoré naháňali mladému pretekárovi strach. Zlé myšlienky sme poslali kade ľahšie, na pretek sa pripravil a počas neho nespadol… a to je fakt, ktorý si zaslúži obdiv. Cieľovú pásku preťal na 15. pozícii. Najlepšie sa umiestnil Michal MINÁR, ktorý skončil na 8. Priečke. Po hvizde rozhodcu sa na „finálovú púť“ o cyklistické body vydalo 30 pretekárov. Mnohými označovaný favorit Jerguš PALAJ „sklamal“ všetkých svojich priaznivcov,  krátko po štarte vzdal.  Jerguš v tom bol nevine, o jeho vyradenie sa „postarala“ technika.  S roztrhnutou reťazou, pokračovať nebolo možné…  Víťazstvo si pripísal „večne“ druhý VRBÍK Juraj.

PÁDY, PÁDY, SAMÉ PÁDY…

Kto nespadol nie je Slovák, Takto akosi by mala znieť,  charakteristika cyklistických pretekov, konaných cez víkend MTB XCO 2015 v UDIČA PROSNE. Dlho trvajúci dážď urobil svoje. Aj napriek tomu, že sa na trati pohybovali pretekári troch kategórii, bola trať veľmi náročná. Medzi tých, ktorí sa na trati skydali sa zapísal aj Martin LAKTIŠ, ktorý si do cieľa priviezol aj „dôkaz“ odtlačok na svojej prilbe. Pádu sa nevyhol ani Adrián ONDREJKA, ktorého pád pripravil o lepšie umiestnenie, aj keď štrnáste miesto nie je na zahodenie. Najlepšie umiestnenie v tejto kategórii dosiahol trénerov syn Timotej LAKTIŠ, finále preteku mu vynieslo 7. miesto. Nie každý deň svieti slniečko, nie každý deň sú hody. Bielo – červená enkláva výpravy cyklistov z Topoľčianok sa musí uskromniť, aj napriek tomu, že nikto nerúbal privysoko.

KONEČNE

Konečne, to prišlo! Konečne, prišla pozitívna správa z cyklistiky. V americkom Richmonde sa  Peter SAGAN  stal MAJSTROM SVETA…  Konečne, prestal myslieť na „zeleno“ a začal myslieť na víťazstvá, na veľké víťazstvá. Do radu gratulantov tomuto famóznemu cyklistovi sa staviame aj my cyklisti z ŠK Topoľčianky.

Fanúšik dobrej cyklistiky

Fajták Jozef

[print_gllr id=1759]