ZASLÚŽENÝ POTLESK V SLOVENSKOM RAJI

20150906_132033

Zajtra príď! Štartujeme v Slovenskom raji, to bol text SMS správy pre cyklistov, ktorí reprezentujú červeno – biele farby ŠK Topoľčianky. Účasť potvrdilo dvanásť pretekárov, ktorí túžili zúčastniť sa pretekov v mekke  Slovenského turizmu v Slovenskom Raji. Paľo Tonka, dokonca zlanáril aj svoju sestru Helenu, a bola to práve ona, ktorá vliala pozitívnu energiu do žíl našich chlapcov na náročnej 15 kilometrovej trati MTB Cross country. Skôr jesenné, ako letné počasie sprevádzané dažďom, bolo sprievodným javom, končiaceho sa dňa pred víkendom, ktoré nám nebránilo, aby sme sa zaregistrovali na preteky. Vyfasované čísla, skončili na našich tátošoch, ktorými  sme ich vyzdobili. Dôležitým bodom programu bolo nájsť miesto, kde by sme na noc, zložili svoje telesné schránky. Ubytovanie. To bol ten najmenší problém, všetko bolo pripravené, nešlo sa na blint (slepo). Gazdovský dom, tak znie oficiálne meno zariadenia, kde sme našli svoje útočisko na dve noci. Rýchle rozdelenie sa po izbách, dalo organizačnú bodku. Večierku nebolo potrebné vyhlasovať, každý túžil byť čím skôr v posteli, to však nebola záruka rýchleho snívania o budúcom preteku, ktorý na nás čakal.

DEŇ PRVÝ: BIELO – ČERVENÁ ENKLÁVA

Martin TONKA zaujal najlepšiu pozíciu na štarte. Na „drzovku“ sa natlačil do predných radov. Potom to prišlo. Hromadný nástup našich chalanov vyrážal  dych, fanúšikom, ktorým naskakovala husia koža.  Nebol to zámer,  náhoda tak chcela, takto zariadila,  zaujať čo najlepšie pozície na štarte. Enklávu jazdcov v bielo-červených dresoch uzatváral už tradične Peter HASPRA,  ktorý vyrazil z našich ako posledný…  Prekvapením bola nominácia Nicolasa FAJTÁKA, ktorého tréner už počas cestovania „lámal“ na 15 km dlhú trať. Náš najmladší pretekár súhlasil,  a,  aj preto stál na štarte jeho oficiálne najdlhšieho preteku v živote. Po štarte sa cyklistický peletón stratil v lesoch Slovenského Raja, na „obdivovanie“ krásy, cyklistom nevydal čas. Do cieľa medzi prvými dorazil a tretiu pozíciu „na bedni“ zaujal Martin TONKA, ten bol z našich najlepší. V strede štartovného poľa skončili všetci naši cyklisti, ktorí naskočili na štart 15 km dlhej trate. Do cieľa dorazil aj náš najmladší účastník Nicolas FAJTÁK, ktorý koketoval s čiernymi myšlienkami, odolal všetkým nástrahám trate a do cieľa dorazil. Jeho prvé slová v cieli „som na totálku“ vystihujú jeho prvé pocity z takto dlhého preteku. STANDING OVATION patrí všetkým tým, ktorí prišli do cieľa 15 km dlhého MTB Cross country preteku. Sobota patrila rodine Pavla TONKU. Syn Martin skončil na bronzovom stupni víťazov, sestra Helena zástupkyňa nežnejšieho pohlavia dorazila do cieľa s úsmevom na tvári. Keď sme povedali a, povieme aj b. Pavol TONKA má obrovskú zásluhu na tom, že Nicolas FAJTÁK dorazil do cieľa. Bol to práve On, ktorý rozohnal čierne chmáry a myšlienky v hlave mladého pretekára. Záverečný ceremoniál, bol tou povestnou čerešničkou na torte, keď si bronzové ocenenie prevzal Martin TONKA. Zaslúžený potlesk a slová chvály padli vhod pri rozlúčke s rodinou, ktorá sa ponáhľala domov do Žitavian, na Hody a oslavu prvej písomnej zmienky o tejto obci…

SVOJOU POSTAVOU PÚTA POZORNOSŤ…

                Vieme, že v americkom Bostone sa na bicykli pohybuje legenda hokeja Zdeno CHÁRA, ktorý sa netají svojou láskou k cyklistike. O jeho výške sa už popísalo kade čo, výška bude hlavným menu nasledovných riadkov. V cyklistickom klube ŠK Topoľčianky sa pohybuje Timotej BUGÁR, vekom kadet, ktorý púta pozornosť nie len výsledkami, ale aj svojou výškou. Upozorňujem tento chalan má „len“ 15 rokov a meria cca 200 cm. Práve tá výška nás zaujala a nie len tá. Pri voľnej chvíli, keď mohli, chalani šantili. Práve tu zaujal Timotej svojou pohybovou kultúrou a zdá sa, že aj dobrou kondíciou… Nie je to žiadne „lomidrevo“ je to talentovaný mladý chalan, ktorému je potrebné pomôcť pri výbere správneho odvetvia športu.  Volejbal alebo basketbal by boli „možno“ vhodnejšie ako cyklistika. Najmä keď je predpoklad, že svoju výšku ešte zveľadí a vyrovná sa Zdenovi CHÁROVI (207 cm).   Z praxe viem, že talentovaný chalan nemusí vedieť hrať volejbal, tréneri k tomu určení ho to naučia, podobné skúsenosti sú aj v basketbale. Slovensko má neuveriteľné množstvo „odborníkov“ v každom športovom odvetví. Nám sa na jazyk tlačí otázka, kde sa pohybujú volejbaloví a basketbaloví skauti a vyhľadávači talentov? Nie každý sa vie predať, pokiaľ bude v našich možnostiach budeme sledovať vývoj tohto talentovaného chalana. V preteku na 15 km MTB  Cross country obsadil celkovo 9. miesto, no nie je to fantastické?

 

DEŇ DRUHÝ: DETSKÁ  TOUR PETRA SAGANA

Po skončení MTB Cross country sa o slovo prihlásili usporiadatelia Detskej Tour Petra SAGANA, ktorá sa konala v nedeľu. Pohorie Slovenského raja bolo zaliate lúčmi „zubatého“ slniečka. Výhodu slnečného  svitu využil najmä drobizg pohybujúci sa na rôznych „smiešnych“ odražadlách pripomínajúcich niečo ako bicykel. Niekde však treba začať,  detičky neprotestujú, športujú, na tom čo im rodičia zadovážia. Nadšenie a elán majú predovšetkým rodičia, ktorí sa tešia z každého dosiahnutého výsledku a tomu tlieskame. Skončili sa sprievodné akcie pretekov Detskej Tour Petra SAGANA, na rad prišli ozajstné preteky v ktorých sme mali svoje zastúpenie.

Prvým, kto sa dostal do kolotoča pretekov Detskej Tour Petra SAGANA bol Nicolas FAJTÁK. V kategórii MINI štartovalo 33 nádejí. Nicolas odštartoval z druhého radu na veľmi peknom 6 mieste, ktoré však nedokázal udržať. V druhom kole bol na ôsmej pozícii, spadnutá reťaz v slalomovej časti preteku preťala akúkoľvek nádej na udržanie sa v prvej desiatke. V konečnom účtovaní je 11. miesto viac ako dobré a pochvala od trénera padne vhod pred ďalším pretekom.

Ďalším silne obsadeným pretekom bol pretek Detskej Tour Petra SAGANA v kategórii mladších žiakov. Ten bol dokonca v ohrození, že sa neuskutoční. Strhla sa víchrica, ktorá búrala všetko čo jej stálo v ceste. Usporiadatelia ratovali predovšetkým štartovaciu bránu, ďalší sa venovali udržaniu kovových zábran udržať sa na nohách. Našťastie sa počasie umúdrilo a mohlo sa v začatom pokračovať.  Do boja o stupne víťazov tréner Martin LAKTIŠ nominoval až troch členov našej športovej ekipy, ktorí trénera nesklamali. Je radosť vidieť až troch pretekárov na čele štartovného roštu. Všetkým prítomným naskočila husia koža po zvuku píšťalky, ktorá dala do pohybu cyklistov uvedenej kategórie. Traja naši mladší žiaci vyrazili za nepriaznivého počasia do boja o stupne víťazov. Vedeli sme, že s pribúdajúcimi metrami to bude ťažšie a ťažšie. V súboji o stupne víťazov sa najlepšie darilo Timotejovi LAKTIŠOVI, jeho súboj o druhú pozíciu „dvíhal“ fanúšikov zo sedadiel. Súboj na ostrie noža dovŕšil TIMO na striebornom stupni pre víťazov. Nebolo to jednoduché, všetko podstatné sa odohralo v piatom kole, keď v technickej pasáži dokázal predísť svojho súpera. Získal aký – taký náskok a v šiestom a záverečnom siedmom kole stačilo udržiavať tempo,  druhý stupeň bol už obsadený. Bolo, že to radosti… Ďalší dvaja aktéri preteku skončili v prvej desiatke na šiestom Mário JANČO a Adrián ONDREJKA na siedmom mieste. Na „búchanie“ šampusu nebol čas. Pred nami bolo kusisko cesty domov.

V kategórii starších žiakov  Detskej Tour Petra SAGANA, sme mali tiež svoje zastúpenie. Tomáš PÁNIK na svojich súperov svojím výkonom nestačil. Sily v nepriaznivom počasí a za stáleho dažďa rýchlo ubúdali, bola to veľká drina dôjsť do cieľa preteku. Tomáš nesklamal, Tomáš potešil, že vydržal a pretek svojej kategórie dokončil. Tomu tlieskame…

 

ĎAKUJEME…

Myslím si, že poďakovanie a slovo chvály padne vhod, každému, ktorý sa zúčastnil na úspešnej akcii cyklistického klubu ŠK Topoľčianky v SLOVENSKOM RAJI. Za úspešnú reprezentáciu klubu patrí vďaka Martinovi TONKOVI za zisk bronzu v MTB Cross country na 15 km trati. Nesmieme zabudnúť a poďakovať jeho otcovi Pavlovi TONKOVI, ktorý ma veľkú zásluhu na tom, že Nicolas FAJTÁK dokončil svoj „nekonečný“ pretek. Slová chvály určite dobre padnú aj Paľovej sestre HELENKE, ktorá sa svojím úsmevom postarala o pozitívnu náladu kolektívu. Deviate miesto v MTB Cross country maratóne, nie je na zahodenie. Postaral sa oň Timotej BUGÁR. Nesmieme zabudnúť poďakovať Nicolasovi FAJTÁKOVI, ktorý aj napriek technickým problémom skončil na slušnom 11. mieste. Svoj podiel na skvelom výsledku majú a slová chvály by mali padnúť na úrodnú pôdu Adrián ONDREJKA a Mário JANČO. Ich umiestnenie v prvej desiatke je viac ako dobré. Prognózy na zisk medaily sa naplnili. Nehovorili sme o cene kovu, v tomto prípade je aj striebro cenným artiklom Timoteja LAKTIŠA . Na úspešnom ťažení našej cyklistickej enklávy v SLOVENSKOM RAJI má svoj podiel aj Tomáš PÁNIK, ktorému neprialo počasie. Nesmiem zabudnúť na  „troch muškatierov“, ktorí to dokázali všetko „ukočírovať“. Tie mená sú Juraj ONDREJKA, Peter HASPRA a tréner Martin LAKTIŠ. Ďakujeme za skvelý úspech a zážitok.

Fanúšik dobrej cyklistiky

FAJTÁK Jozef

[print_gllr id=1707]