Mohykán na víne Chateau…  

 

 

IMG_20150830_054740

 

000084599896(1)_peceny_bazant

Pýtate sa prečo práve Mohykán?

No pretože bažanti došli. Teda nešli. Ostali sme sami. Nevadí, o to budeme chutnejší…

Tak poďme variť:

Základom je chuť, bez ktorej to nejde. Potom recept a ingrediencie. Ale hlavne odhodlanie a to nám teda nechýbalo.

Novodubnický maratón 29. 8. 2015. Tak to bola iná guláš párty. A nielen na víne, ale i vo vlastnej šťave. Mňaam. Vzal som so sebou môjho malého operenca Miška a poďho na 20km vývar:

Do kuchyne sme prišli pomerne skoro, aby sme všetko v pohode stihli. Prihlásenie na recepcii, ošklbanie peria, (teda peňazí) a všetky procedúry s tým súvisiace. Tiež sme si nemohli nechať ujsť podívanú na našich kolegov predskokanov, ktorí šli do kotla pred nami. Najprv 104kári, potom 72kári, 40kári a napokon my hlavné jedlo. Spolu s nami šla i behavá hydina a akási divná na jednom kolese. Do teraz nechápem ako to robia…

Náš skok bol excelentný a krásne sme sa držali na hladine. Dokonca sme napredovali a v stúpaniach potopili mnohých súperov. Miško šliapal ako o život. Márne som ho presviedčal nech zvoľní. Nechal za sebou najmenej 2/3 vývaru. Kotol vrel a my v ňom. Vedel som, že to príde. A prišlo. Nevadí. Neverím, že ten vývar dalo jediné kura bez tlačenia. Bolo to fakt náročné i pre dospelých kohútov. Dokonca niektorí vyskočili z kotla. Ale my Mohykáni to dáme! Bude to ťažké, ale musíme vydržať! Hádam nás nešklbali nadarmo?

V druhej polovici prichádza nečakané zlepšenie. Pomaly si zvykáme na tú ukrutnú horúčavu. Teraz to príde! Teraz vám ukážeme na akom víne jazdíme! Zrazu sa kotle zmiešajú. Ocitáme sa v paľbe veľkých kohútov, ktorí sa na nás valia od zadu a chcú nás vyštvať. Pozor z ľava! Z prava! Kričím na Miška nech drží smer a pevne chytí riadítka! Nemá to konca. Kam sa všetci ženú? Predsa tam kde my, len majú nasolené rite. Rútime sa v horúcom tobogáne a sotva lapáme po dychu. Ešte zaberieme z posledných síl a… sme tam.

Juchuuu! Zvládli sme to! Sme na tanieri! A krásne chrumkaví…

Na koniec z toho bolo pre Miška v jeho kategórii 8 – 15 rokov 34. miesto z 54 kuriatok

a varil sa 2h: 10min.

Ale mohykán bol len jeden 🙂

p.s. som na figu kuchár a neviem ako sa robí bažant na víne – podobnosť s gulášom je čiste náhodná a nepokúšajte sa tento recept napodobniť… škoda hydiny 🙂

Autor:  Michal Mondočko