Z BRATISLAVY SME PRIVIEZLI BRONZ

IMG_20150822_115905

Nie každý, kto vedel prišiel, nie každý kto prišiel sa zapojil do cyklomaratónu, ktorý sa konal  v sobotu na Partizánskej Lúke v Bratislave, kde sa konal v poradí už ôsmy ročník Škoda – Bike – Open – Tour 2015. Lesopark v areáli Železná Studnička vítal účastníkom slnečnými lúčmi, ktoré vliali prítomným kus pozitívnej energie. Pre tých, ktorí chceli súťažiť bolo pripravené verejné parkovisko, ktoré o 08,30 hod., ešte zívalo prázdnotou o hodinu neskôr už nebolo kde. Aj to bol dôvod prečo sa štart hlavnej kategórie posúval na neskorší časový termín. My sme prišli skôr,  aj preto sme mali času haba dej. Slová chvály sa v dnešnej dobe na adresu usporiadateľov nehrnú a chválou sršať nebudem.

PREZENTÁCIA

O rána bola pripravená, takmer bezproblémová prezentácia, ktorej (stewardi) vliali pozitívnu energiu všetkým, ktorí prišli na pretek. Jedinou chybou, ktorú možno týmto stewardom vytknúť je, že prihlášky na samotný pretek boli vlhké a pri kontakte s písacou pomôckou (guľôčkové pero) zostal v prihláške otvor ako z kalašnikova.

ČAKANIE, ČAKANIE, ČAKANIE…

Sprievodným znakom posledného ročníka cyklomaratónu na Partizánskej Lúke v Bratislave bolo čakanie. Kde sa ozaj nemuselo čakať, bolo miesto prezentácie, tam každý vyfasoval spomienkové predmety a mohol sa zaradiť do radu čakajúcich na… hlavný pretek 74 km trať, kde bolo prihlásených niečo cez 250 cyklistov, ktorí sa radili na štart kto vie podľa akého kľúča. V pred štartovnej zóne vládol chaos, pretekári sa tlačili z boku ale aj spred sprevádzajúceho vozidla a stewardi to dovolili. Najdlhšie sa však čakalo na Župana Fedora FREŠA, ktorý to mal „na háku.“ Po jeho výstrele sa dal celý konvoj cyklistov  do pohybu, za asistencie sprievodných vozidiel polície a usporiadateľa zmizli cyklisti z očí fanúšikov.  Čakalo sa ďalej,  tentoraz sa čakalo na cyklistov, ktorí boli prihlásení na pretek, ktorý mal dĺžku 34 km. Niektorí opozdilci sa dostali na štart len vďaka tomu, že sa štart presúval a presúval aj tu hral hlavnú rolu Župan Fedor FREŠO, ktorý bez slova podujatie opustil… Štartovať musel niekto, koho určil usporiadateľ. Ten istý rituál ako pri prvej maratónskej dĺžke a cyklisti boli  sprievodným potleskom  vyslaní na trať. Čakalo sa však ďalej a tu musím povedať, že rodičom najmladšej generácie, ktorá sa pohybovala na rôznych odrážadlách.  Čakalo sa na presun kovových bariér, čakalo sa na zmenu štartu. Jediný ktorý si svoju pozíciu zastal na rovných sto percent, bol moderátor podujatia. Verte mi, že vedel. Niekoľko krát sa však opakoval čo pri takomto kolosálnom programe akým bol tento cyklomaratón sa dá prepočuť. Chybu však neurobil, dokonca pri vyhlasovaní výsledkov pochválil náš klubový dres, dá sa povedať, že bol najlepší… Dočkali sme sa, mali sme svoje bielo-červené želiezko v ohni aj my. Nicolas FAJTÁK na tomto podujatí reprezentoval svoj klub, na odporúčanie trénera Martina LAKTIŠA. Na štart kategórie MINI sa postavilo 17 jazdcov, medzi ktorými bol aj Nicolas, ktorý sa na štartovnom rošte dostal až do druhého radu z ktorého odštartoval. Krátko po štarte, ktorý bol mierne zvlnený sa dostal na druhú pozíciu, tak absolvoval celý druhý okruh, no vjazd do tretieho kola mu nevyšiel podľa predstáv a bol predbehnutý jazdcom, ktorý skončil celkovo druhý. Zlato: Samuel KOVÁČ, striebro: Filip PAŠKO, bronz  Nikolas FAJTÁK.

To nič nemení na skutočnosti, že sme museli čakať na vyhlásenie víťazov, nám bolo hej (zisk bronzovej medaily) ale čo tí ostatní. Čakanie sa skončilo, my sme v Bratislave zanechali svoju klubovú stopu, ktorá je pretavená do bronzu.

Na záver, pochválim aj usporiadateľa, ktorý pri návšteve Partizánskej Lúky cez viac ako 1500 návštevníkov dokázal udržať toalety v neuveriteľnej čistote. Verte, to sa na Slovensku nenosí. Aj napriek nedostatkom hodnotím toto podujatie viac ako vydarené.

Fanúšik dobrej cyklistiky

Fajták Jozef